Meer speel- en sportaanbod voor jeugd en jongeren in het Amaliapark (Parkwijk)

Een passend aanbod en goede mogelijkheden voor sporten en ontmoeten op straat, in een club, buurthuis of horeca. Ook middelbare scholen in de wijk, kans op werk of een bijbaantje. Er zijn al verschillende netwerken actief. Met dit platform kunnen jullie elkaar vinden zodat de netwerken de vragen en wensen die er zijn nog beter kunnen ondersteunen en omzetten in acties. Leidsche Rijners hebben met elkaar de volgende ambities benoemd:

  • Meer voorzieningen voor jeugd (bijvoorbeeld voetbalkooien, hangplekken met wifi)
  • Realiseren voorzieningen voor jeugd in samenwerking met jeugd (bijvoorbeeld cultuurhuis)
  • Faciliteren ondernemers en organisaties die initiatieven ontplooien voor jeugd (bijvoorbeeld uitgaansgelegenheden, horeca, gamecenter, met extra aandacht jongeren 16 en 18 jaar)
  • Gerichte aanpak jeugdoverlast en veiligheid
  • Minder wachtlijsten bij sportverenigingen
  • Beweeg- en sportplekken
  • Ontmoetingsplekken voor jongeren

Er is een concept voorstel voor een nieuwe sportplek in het park, waarop mensen kunnen reageren, hieronder staat hoe u dat kunt doen. Voor de grotere speelplek voor de jeugd ziet u een impressie hoe het eruit kan zien.

In het Amaliapark werken we aan een grotere speelplek voor de jeugd (circa 7 – 12 jaar)  rondom de bestaande klimtoren (zie foto). En meer beweeg- en ontmoetingsmogelijkheden voor alle leeftijden, met accent op 12+. In de meeste parken in Leidsche Rijn komen meer voorzieningen voor deze doelgroepen, omdat de wijk sterk groeit.

Fase 3 van dit project start half februari 2020 met presentatie van het concept ontwerp van een voorstel voor een nieuwe beweeg- en ontmoetingsplek voor alle leeftijden. Het voorstel betreft een multi-functionele sportkooi aan de westkant van de Bladvlinder.

Ook ziet u op de tekening een impressie hoe de grotere speelplek bij de bestaande klimtoren er mogelijk uit komt te zien. Dit voorstel moet nog verder uitgewerkt worden. Het idee is  om toe te voegen: een kabelbaan, een waterspeelplek, schommels en speelnatuur. 

U kunt reageren op het voorstel voor de multi-functionele sportkooi en meer informatie hierover krijgen op de inloopavond op 18 februari 2020 tussen 19.00 - 20.30 uur in het Castellum, Hoge Woerdplein 1 Utrecht. Of u kunt uw reactie sturen per mail naar ruimtevoorjongeren@utrecht.nl tot 2 weken na 18 februari 2020. Meer informatie over deze avond en deze sportplek; www.utrecht.nl/jongerenlr

Het participatieproces voor de speelplek volgt later als het concept ontwerp klaar is.

Fase 2 van dit project startte 1 december 2018.  Op basis van alle wensen opgehaald in Fase 1 heeft de ontwerper samen met de kerngroep een concept-ontwerp gemaakt  voor de grotere speelplek en voor de beweeg- en ontmoetingsplekken. De kerngroep  is een kleine groep betrokken mensen bij het park, die gedurende het gehele proces meedenken over het voorstel voor het park. Het Amaliapark is een rijksmonument Cultureel Erfgoed, het ontwerp moet de goedkeuring hebben van de Rijksdienst.

Fase 1 van dit project was in de maand november 2018.  Daarin kon iedereen die dat wilde een reactie geven op dit platform en in de tent in het park op 28 november 2018. Ruim 2000 huishoudens rondom het park kregen daarvoor een brief in hun bus. Bij de reacties leest u alle wensen. En mensen konden zich aanmelden voor de kerngroep. Een groep leerlingen Havo 3 van het Nifterlake maakten in de zomer 2018 een ontwerp voor het park, als onderdeel van een project op school. Meer informatie over hun project staat hieronder bij de reacties gepost op 7 november 2018.

Maquette van leerlingen Nifterlake; inspiratie voor het ontwerp

De voortgang en resultaten van de diverse fasen van dit project komen op dit platform te staan. Heb je een vraag over het project, plaats een reactie of mail naar m.hueber@utrecht.nl.  Je kunt ook automatisch een email ontvangen wanneer er iets op de pagina gewijzigd of toegevoegd wordt. Meld je hiervoor aan op de website, log vervolgens in en klik op deze pagina op ‘volgen’.

Images

Jongeren in Leidsche Rijn

On the map

21  Comments

Leerlingen havo 3 Niftarlake College maakten een ontwerp voor het park. In dit ontwerp zit een kabelbaan tussen 2 nieuwe heuveltjes. op de heuvels zijn loungeplekken; een fitnessparcour; een fiets die stroom opwekt en een barbecue plek. zie bestanden. dit ontwerp dient als inspiratie voor de ontwerper, net zoals als de wensen van de omwonenden.

Bianca Groenewegen November 08, 2018

Het lijkt mij heel gaaf om een jeu de boules baan aan te leggen, zodat in de zomeravonden de buurt hier samen kan komen. Het liefst onder de bomen ergens, wellicht niet direct naast de speeltuin, zodat de kinderen ook lekker zelf kunnen spelen, zonder bemoeienis van ouders. ??

Anoniem November 20, 2018

[Voor 7-12 jaar]
- Kabelbaan / Glijbaan / Koprolrek / Tafeltennistafel

[Voor 12 jaar en ouder]
- Uitbreiding skatepark


Lijkt me goed om het gelijk ook rook- en hondenvrij te maken.

Max November 20, 2018

Ik wil graag een kunstgrasveld om op te voetballen tussen de doeltjes

Anoniem November 20, 2018

Ik zou graag aan de oostkant van de atletiekbaan een half ovaal gebogen wandelpad met bankjes willen zien. Een pad dat begint en eindigt aan het fietspad/trottoir grenzend aan de busbaan en Monarchvlinder. Een pad dat berijdbaar is door kinderwagens en rolstoelen.

Anoniem November 21, 2018

Leuk project!

Anoniem November 22, 2018

Wordt er bij het realiseren van meer 'speelruimte' ook nagedacht over de mogelijkheid van hangjongeren en dus overlast voor de omwonenden?

Anoniem November 22, 2018

Plaatsen van picknicktafels zodat een ieder lekker kan zitten "chillen"

Anoniem November 22, 2018

Prima om de buurt mee te laten denken. Voor wat betreft het proces zie ik graag dat na het verzamelen van ideeen en wensen die ook nog via deze nieuwsbrief als poll of iets dergelijks worden voorgelegd.

Anoniem November 22, 2018

Wat ik op deze grote plek mis is iets van water voor het gevoel en uitstraling van het gebied. Weliswaar niet direct een voorziening om te gebruiken of misschien ook wel met een rubberbootje varen, etc. maar wat ik daar mis is water. Wat is een park zonder iets van een watervoorziening. Er is nergens een slootje of waterzijde.....

Lyonel November 23, 2018

Een calisthenicsparkje ??????

A van de Ven November 24, 2018

[Voor 7-12 jaar]
kabelbaan , grotere glijbaan, koprolrek, draaitoestellen zoals twister, spinner, vogelnestschommel. Een waterspeelplaats ( zie varianten in bosspeeltuin, leidsche rijn centrum fonteinen)

Anoniem November 24, 2018

- kabelbaan
- dichte glijbaan zoals de hoge in Máximapark
7-12 jaar

Anoniem November 25, 2018

Op zich een goed voornemen om het park voor deze doelgroepen aantrekkelijker te maken. Als er een hangplek komt (wat een vreselijk woord eigenlijk), neem ik aan, dat er daar ook in een Wi-Fi voorziening wordt voorzien. En wellicht wel het allerbelangrijkste: zorg voor toezicht en handhaving. En uiteraard dagelijks onderhoud, zodat vernielingen in de kiem worden gesmoord en openbare vervuiling als gevolg van zwerfafval (denk aan de tegenwoordig zeer populaire lachgas patronen en ongewenste graffiti) ) gelijk worden opgeruimd.

Anoniem November 25, 2018

Mij zou het leuk lijken als er een pannaveldje zou komen, omdat kinderen zich dan kunnen vermaken

Anoniem November 27, 2018

leuk plan!

Anoniem November 27, 2018

Ik zou het fijn vinden als de ontmoetingsplekken voor jongeren vanaf 12 jaar op een zo groot mogelijke afstand van woningen rond het pak komen in verband met eventuele overlast van hangjongeren (we komen in de wijk al teveel lachgasplekken tegen).

Robert December 02, 2018

-Een prullenbak direct naast het huisje op de skatebaan. Zodat hangjongeren daar gemakkelijker de prullenbak kunnen vinden en niet het huisje uit hoeven te lopen.
-Uitbreiding van het hondenspeelveld. Er is nog ruimte genoeg want het stuk veld aansluitend aan het huidige speelveld wordt alleen gebruikt door hondeneigenaars die naar het speelveldje lopen. Eventueel dan het veld opsplitsen in twee delen, zodat er een speelveld ontstaat voor grote honden (en grote mensen) en kleine honden (en kinderen).

Krijn December 03, 2018

Ik zou graag leuke sport-toestellen willen in het park.
Ik ben 11 jaar. Je bent dan lekker bezig, terwijl je aan het buiten spelen bent.

Woensdagmiddag 28 november stonden we bij de skatebaan in het park om wensen voor het park te horen van mensen die langs kwamen. De volgende leuke ideeën kwamen; voor de speelplek; schommels, kabelbaan, natuurlijke materialen, struiken om hutten in te bouwen, stapstenen en iets met water. voor de sportplekken kwamen betere voetbalmogelijkheden, een grotere plek om te chillen voor de jongeren met wifi, diverse sporten, freerunning. Alle ideeën leest u in het document: Wensen voor in het Amaliapark van 28 november 2018.

Anita December 06, 2018

Wellicht te laat, maar een trampoline zo ook super zijn voor de speelplek. Die zie je bijna nergens op speelplekken of in parken.

Leidsche Rijn maken we samen

Dit platform is nieuw, ook voor ons. Werkt iets niet of niet goed? Of zou je hier meer willen kunnen doen of wil je achter de schermen meehelpen, laat het ons weten!