Meer speel- en sportaanbod voor jeugd en jongeren in het Amaliapark (Parkwijk); gereed

In het Amaliapark werkten we samen met omwonenden aan een sportplek voor alle leeftijden, met accent op 12+ en een grotere speelplek voor de jeugd (circa 8 – 12 jaar) rondom de bestaande klimtoren (zie foto). In de meeste parken in Leidsche Rijn komen meer voorzieningen, omdat de wijk groeit.

Laatste fase van dit project; de uitvoering van de sportplek (zie tekening) aan de westkant en de uitbreiding van de speelplek (zie tekening) aan de oostkant van de Bladvlinder is klaar.

Fase 3 van dit project startte half februari 2020 met presentatie van het concept ontwerp voor een nieuwe beweeg- en ontmoetingsplek voor alle leeftijden; een multi-functionele sportkooi aan de westkant van de Bladvlinder. En een impressie tekening van de speelplek aan de oostkant van de Bladvlinder. 

Het voorstel voor de multi-functionele sportkooi is aan de buurt gepresenteerd te samen met meer voorzieningen in Leidsche Rijn en Vleuten de Meern. En mensen konden reageren op het ontwerp voor de sportkooi. Meer informatie hierover leest  u op www.utrecht.nl/jongerenlr.

Het ontwerp voor de speelplek is ook klaar en gaan we uitvoeren. Eerder gaven we aan dit ontwerp ook voor te leggen aan de buurt. Vanwege de coronasituatie doen we dat niet.  Er is grote behoefte aan een goede speelplek voor de oudere kinderen. Het ontwerp is gemaakt op basis van de wensen van de buurt uit fase 1 en een impressie van de speelplek heeft op deze site gestaan. Participatie zou de uitvoering vertragen. Participatie bij de sportkooi hier gaven geen reacties om het ontwerp aan te passen. 

Fase 2 van dit project startte 1 december 2018.  Op basis van alle wensen opgehaald in Fase 1 heeft de ontwerper samen met de kerngroep een concept-ontwerp gemaakt  voor de grotere speelplek en voor de beweeg- en ontmoetingsplekken. De kerngroep  is een kleine groep betrokken mensen bij het park, die gedurende het gehele proces meedenken over het voorstel voor het park. Het Amaliapark is een archeologisch rijksmonument Cultureel Erfgoed, het ontwerp moet de goedkeuring hebben van de Rijksdienst.

Fase 1 van dit project was in de maand november 2018.  Daarin kon iedereen die dat wilde haar of zijn wensen geven voor de plekken op dit platform en in de tent in het park op 28 november 2018. Ruim 2000 huishoudens rondom het park kregen daarvoor een brief in hun bus. Bij de reacties leest u alle wensen. En mensen konden zich aanmelden voor de kerngroep. Een groep leerlingen Havo 3 van het Nifterlake maakten in de zomer 2018 een ontwerp voor het park, als onderdeel van een project op school. Meer informatie over hun project staat hieronder bij de reacties gepost op 7 november 2018.

Maquette van leerlingen Nifterlake; inspiratie voor het ontwerp

De voortgang en resultaten van de diverse fasen van dit project komen op dit platform te staan. Heb je een vraag over het project, plaats een reactie of mail naar m.hueber@utrecht.nl.  Je kunt ook automatisch een email ontvangen wanneer er iets op de pagina gewijzigd of toegevoegd wordt. Meld je hiervoor aan op de website, log vervolgens in en klik op deze pagina op ‘volgen’.

Afbeeldingen

Jongeren in Leidsche Rijn

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

Anita

06-12-18 om 21:08

Wellicht te laat, maar een trampoline zo ook super zijn voor de speelplek. Die zie je bijna nergens op speelplekken of in parken.

Woensdagmiddag 28 november stonden we bij de skatebaan in het park om wensen voor het park te horen van mensen die langs kwamen. De volgende leuke ideeën kwamen; voor de speelplek; schommels, kabelbaan, natuurlijke materialen, struiken om hutten in te bouwen, stapstenen en iets met water. voor de sportplekken kwamen betere voetbalmogelijkheden, een grotere plek om te chillen voor de jongeren met wifi, diverse sporten, freerunning. Alle ideeën leest u in het document: Wensen voor in het Amaliapark van 28 november 2018.

Krijn

03-12-18 om 15:41

Ik zou graag leuke sport-toestellen willen in het park.
Ik ben 11 jaar. Je bent dan lekker bezig, terwijl je aan het buiten spelen bent.

Robert

02-12-18 om 9:49

-Een prullenbak direct naast het huisje op de skatebaan. Zodat hangjongeren daar gemakkelijker de prullenbak kunnen vinden en niet het huisje uit hoeven te lopen.
-Uitbreiding van het hondenspeelveld. Er is nog ruimte genoeg want het stuk veld aansluitend aan het huidige speelveld wordt alleen gebruikt door hondeneigenaars die naar het speelveldje lopen. Eventueel dan het veld opsplitsen in twee delen, zodat er een speelveld ontstaat voor grote honden (en grote mensen) en kleine honden (en kinderen).

Anoniem

27-11-18 om 23:41

Ik zou het fijn vinden als de ontmoetingsplekken voor jongeren vanaf 12 jaar op een zo groot mogelijke afstand van woningen rond het pak komen in verband met eventuele overlast van hangjongeren (we komen in de wijk al teveel lachgasplekken tegen).

Anoniem

27-11-18 om 10:04

leuk plan!

Anoniem

25-11-18 om 17:14

Mij zou het leuk lijken als er een pannaveldje zou komen, omdat kinderen zich dan kunnen vermaken

Anoniem

25-11-18 om 13:08

Op zich een goed voornemen om het park voor deze doelgroepen aantrekkelijker te maken. Als er een hangplek komt (wat een vreselijk woord eigenlijk), neem ik aan, dat er daar ook in een Wi-Fi voorziening wordt voorzien. En wellicht wel het allerbelangrijkste: zorg voor toezicht en handhaving. En uiteraard dagelijks onderhoud, zodat vernielingen in de kiem worden gesmoord en openbare vervuiling als gevolg van zwerfafval (denk aan de tegenwoordig zeer populaire lachgas patronen en ongewenste graffiti) ) gelijk worden opgeruimd.

Anoniem

24-11-18 om 13:05

- kabelbaan
- dichte glijbaan zoals de hoge in Máximapark
7-12 jaar

A van de Ven

24-11-18 om 7:47

[Voor 7-12 jaar]
kabelbaan , grotere glijbaan, koprolrek, draaitoestellen zoals twister, spinner, vogelnestschommel. Een waterspeelplaats ( zie varianten in bosspeeltuin, leidsche rijn centrum fonteinen)

Lyonel

23-11-18 om 19:40

Een calisthenicsparkje ??????

Anoniem

22-11-18 om 17:25

Wat ik op deze grote plek mis is iets van water voor het gevoel en uitstraling van het gebied. Weliswaar niet direct een voorziening om te gebruiken of misschien ook wel met een rubberbootje varen, etc. maar wat ik daar mis is water. Wat is een park zonder iets van een watervoorziening. Er is nergens een slootje of waterzijde.....

Anoniem

22-11-18 om 17:22

Prima om de buurt mee te laten denken. Voor wat betreft het proces zie ik graag dat na het verzamelen van ideeen en wensen die ook nog via deze nieuwsbrief als poll of iets dergelijks worden voorgelegd.

Anoniem

22-11-18 om 17:03

Plaatsen van picknicktafels zodat een ieder lekker kan zitten "chillen"

Anoniem

22-11-18 om 17:01

Wordt er bij het realiseren van meer 'speelruimte' ook nagedacht over de mogelijkheid van hangjongeren en dus overlast voor de omwonenden?

Anoniem

21-11-18 om 10:47

Leuk project!

Anoniem

20-11-18 om 23:40

Ik zou graag aan de oostkant van de atletiekbaan een half ovaal gebogen wandelpad met bankjes willen zien. Een pad dat begint en eindigt aan het fietspad/trottoir grenzend aan de busbaan en Monarchvlinder. Een pad dat berijdbaar is door kinderwagens en rolstoelen.

Max

20-11-18 om 18:12

Ik wil graag een kunstgrasveld om op te voetballen tussen de doeltjes

Anoniem

20-11-18 om 17:49

[Voor 7-12 jaar]
- Kabelbaan / Glijbaan / Koprolrek / Tafeltennistafel

[Voor 12 jaar en ouder]
- Uitbreiding skatepark


Lijkt me goed om het gelijk ook rook- en hondenvrij te maken.

Bianca Groenewegen

08-11-18 om 16:03

Het lijkt mij heel gaaf om een jeu de boules baan aan te leggen, zodat in de zomeravonden de buurt hier samen kan komen. Het liefst onder de bomen ergens, wellicht niet direct naast de speeltuin, zodat de kinderen ook lekker zelf kunnen spelen, zonder bemoeienis van ouders. ??

Leerlingen havo 3 Niftarlake College maakten een ontwerp voor het park. In dit ontwerp zit een kabelbaan tussen 2 nieuwe heuveltjes. op de heuvels zijn loungeplekken; een fitnessparcour; een fiets die stroom opwekt en een barbecue plek. zie bestanden. dit ontwerp dient als inspiratie voor de ontwerper, net zoals als de wensen van de omwonenden.

Leidsche Rijn maken we samen

Dit platform is nieuw, ook voor ons. Werkt iets niet of niet goed? Of zou je hier meer willen kunnen doen of wil je achter de schermen meehelpen, laat het ons weten!

Cookie-instellingen